Linux, een gratis alternatief? (1)

Door P-Storm op woensdag 8 september 2010 18:13 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 6.005

Voorstellen
Een tweakblog begint eigenlijk haast nooit zonder voor te stellen. Ik dit stuk kort houden, omdat het jullie toch waarschijnlijk interesseert. Mijn naam is Paul, ben ondertussen 21 jaar, studeer Bedrijfswiskunde bij de Fontys. Mensen kunnen mij herkennen van Campzone, waar ik al 7x heen ben geweest, of waar ik het meeste posts ondertussen heb, bij DPC. Tegenwoordig ben ik steeds meer stats aan het posten voor SoB.

In mijn vrije tijd ga ik meestal gamen, muziek luisteren of met vrienden rondhangen. Mijn muzieksmaak is vrij divers, al zul je me vaak gothic- en powermetal horen luisteren. Momenteel ben ik bezig met het nieuwe album te verslinden van Tarja Turunen. Mijn grafische kunsten zijn niet echt noemenswaardig te noemen, dus aan grafische deel zal weinig gewerkt worden op deze blog. Door naar het eigenlijke onderwerp van vandaag!

Linux, een gratis alternatief?
Het is een project dat ik wil uitvoeren op mijn laptop. Deze laptop gebruik ik dagelijks voor school, en ik ben benieuwd hoeveel ik van windows ik los kan laten. Waar ik voornamelijk op zoek naar ben of het een vervanging kan zijn voor Windows. Ook ben ik benieuwd of je de kosten kan besparen van betaalde programma's. Als je de licenties van Office en Windows alleen al bij elkaar optelt ben je onderhand een halve pc kwijt.

Voorbereiding
Zonder voorbereiding kan je immers niet beginnen. Eerst kijk ik naar wat voor alternatieven er zijn voor de programma's die ik wel eens gebruik. Voor mijn browser is het niet heel erg moeilijk, dit zal firefox of chrome installeren. Voor school heb ik nogal wat Word en Excel nodig, dus dat wordt kijken hoe het samenwerkt met open office. Voor mail programma wordt naar Thunderbird + Lightning gekeken. Dit in combinatie met fontys gaat waarschijnlijk problemen opleveren.

Als we naar programmeren kijken, is er voor Visual Basic .Net niet heel veel keus, en aangezien ik ook nog C# wil leren, zal dit waarschijnlijk Mono Develop worden. Als het aankom op muziek dan laat ik me verrassen, aangezien ik niet een zo snel een alternatief heb gevonden voor Foobar2000. Pidgin voor MSN gebruikte ik al, dus dat is niet zo'n overschakeling. Toch wil ik kijken of Empathy iets is, aangezien ik er toch wel goede verhalen over heb gelezen. Ook wil ik films gaan kijken op de laptop, en zal ik dus een videoplayer moeten zoeken. Ik gebruik hiervoor al VLC, en wil het daar ook even bij houden. Ten slotte wil ik ook nog PDF kunnen lezen en dat wordt dan gedaan door KPDF of XPDF

Ook is het handig als er gekeken wordt naar welke niet Windows alternatief. Zoals ik al heb gezegd, heb ik mezelf aangepraat dat ik Linux moest kiezen, alleen was de vraag nog welke . Ik heb zelf nog Ubuntu op mijn fileserver staan, waarbij ik nog een grafische schil wou hebben om ermee te klooien. Aangezien ik er geen problemen mee heb, ga ik hiermee verder. Enigste wat ik me afvraag is of KDE fijner werkt dan Gnome. Ofwel ga ik voor Kubuntu.

En nu?
Ik heb hiervoor een avond klaargezet, en het kan wel even duren voordat ik de eerste ervaringen met jullie kan delen. Ik ben benieuwd of ik al snel terugga naar Windows of dit als degelijke werkende alternatief kan gebruiken. Ben ook benieuwd naar jullie tips en mogelijke tips.

Volgende: Linux, een gratis alternatief? (2) 09-'10 Linux, een gratis alternatief? (2)

Reacties


Door Tweakers user SpaceK33z, woensdag 8 september 2010 18:30

Ik zou Ubuntu kiezen, niet Kubuntu. Als je dan toch voor KDE gaat, doe dan een andere distributie met KDE en niet Kubuntu. Uit ervaringen is deze niet zo fijn en het menu is - naar mijn mening - een chaos. Maar sowieso zou ik GNOME kiezen. Ik zelf werk nu met de beta van Ubuntu 10.10 al 3 weken zonder Mac OS X of Windows 7 op mijn iMac te gebruiken. Gaat prima!

Door Tweakers user EnzoMatrix, woensdag 8 september 2010 18:31

Zonder voorbereiding kan je immers niet beginnen. Eerst kijk ik naar wat voor alternatieven er zijn voor de programma's die ik wel eens gebruik. Voor mijn browser is het niet heel erg moeilijk, dit zal firefox of chrome installeren. Voor school heb ik nogal wat Word en Excel nodig, dus dat wordt kijken hoe het samenwerkt met open office. Voor mail programma wordt naar Thunderbird + Lightning gekeken. Dit in combinatie met fontys gaat waarschijnlijk problemen opleveren.
Volgens mij heb je het hier niet over "voorbereiding" maar meer over "waarom dit niet gaat lukken"

Linux is fantastisch, maar als je schoolgaand bent, en ze werken daar met Windows, moet je gewoon zorgen dat je met je school mee kan, en niet zozeer ten koste van alles Linux willen draaien.

Maar ik begrijp ook dat het straks leuk schrijven word als Fontys 'niet mee werkt' of zo iets :)

succes met het project.

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 september 2010 18:32]


Door Tweakers user i-chat, woensdag 8 september 2010 18:34

even wat tips:

1 lees je stukje nog eens door, als je ooit zo'n verslag inlevert bij een docent zul je onherroepelijk falen.

2 in plaats van mozilla thunderbird met lightning kun je ook gewoon kiezen voor gnome-evolution deze mailclient ondersteunt wat meer en voor zover ik weet ook exchange.

verder is onder ubuntu de gnome versie toch wat beter door ontwikkeld dan de kde versie,
voor empathy heb ik weinig empathisch vermogen dus als je pidgin gewend bent kun je het maar beter blijven gebruiken, bovendien ondersteunt pidgin onder linux ook google talk voice, waardoor je ook niet terug hoeft te grijpen naar skype (als je dat al gebruikte).

hoe je C# willen leren en overstappen naar linux weet te convergeren is mij een raadsel maar als je serieus een programmeertaal wilt leren, en ubuntu wilt gebruiken, kun je beter overstappen op python, of een andere taal, want de kans is dat je dat onder OpenOffice ook nog eens kunt gebruiken om daar de VB stuff te kunnen vervangen.

Door Tweakers user djohn_croot, woensdag 8 september 2010 18:35

Ik zou voor de mail overwegen mijn schoolmail door te laten sturen naar Gmail. Dat werkt bij mij al tijden heel soepel. Je kunt door labels zien of je mail van school is of prive. Verder zijn je eisen niet erg groot en zul je volgens mij goed uit de voeten kunnen met (K)Ubuntu. Ik gebruik zelf Kubuntu en Freebsd voor de desktop en dat gaat allebei goed voor de dingen die jij wilt. Voor muziek kun je Amarok proberen, hoewel dat soms wat onvoorspelbaar werkt. VLC doet het goed op Ubuntu. Leuk project!

Door Tweakers user icewind1991, woensdag 8 september 2010 18:42

Als je gaat voor kde ipv gnome kun je meschien eens kijken naar kmail ipv thunderbird en kopete ipv pidgin, de integratie met kde van die programas is een groot voordeel tov hun gtk/gnome tegenhangers imo.
En zoals hier boven gezegd kun je Amarok proberen voor muziek.

Door Tweakers user mzziol, woensdag 8 september 2010 18:43

Wat zijn je beweegredenen om voor KDE te kiezen in plaats van Gnome? Gnome werkt naar mijn mening er fijn en is over het algemeen sneller en overzichtelijker dan KDE.

Verder, mits je besluit Gnome te gebruiken, kan ik Rhythmbox aanraden. Standaard in Ubuntu, een erg fijne muziekspeler en vergelijkbaar met foobar2000. Banshee wordt ook veel gebruikt en veel gebruikers schijnen het erg makkelijk in gebruik te vinden. Ikzelf houd van de hele rustige indruk die Rhythmbox maakt.

Nog een tip: probeer Ubuntu (in eerste instantie) niet als vervanger voor Windows te zien. Gaat toch niet lukken. Als je later wat meer gewend bent kun je misschien de overstap helemaal maken.

Door Tweakers user Thapous, woensdag 8 september 2010 18:52

Ik heb ongeveer een half jaar Ubuntu gedraaid terwijl ik naar school ging. Dit ging prima op zich. Ik had eigenlijk maar 2 applicaties die niet werkten. Eentje was een cd van Windows Server 2003. En de ander was een website waarvoor je alleen Internet Explorer kon gebruiken. De rest werkte prima op Linux. Ik ben benieuwd hoe jouw ervaringen waren. Ik had er voor dat soort dingen nog wel een virtuele XP naast draaien, maar die gebruikte ik alleen als ik niet anders kon. Cisco packet tracer heeft bijvoorbeeld zijn eigen Linux versie, is wel wat buggy vergeleken met de Windows versie, maar draaide verder prima. Ik ben benieuwd wat je ervaringen zijn.

Door Tweakers user Spesh, woensdag 8 september 2010 18:55

Tip: Dwing jezelf om een maand lang geen Windows op te starten, in het begin is het even wennen maar je zal merken, hoe beter je Linux leert kennen hoe prettiger je het gaat vinden. Ik draai nu zelf al 2 jaar Ubuntu voor alles voor mijn studie, een enkele keer moet ik even Windows via VMware starten maar verder zal je op mijn laptop geen Windows meer vinden, Ubuntu draait zoveel beter en efficiŽnter dan Windows 7, ik merk gewoon dat mijn productiviteit omhoog is gegaan.

Tip2: Als je Ubuntu ook van die vieze kleuren vindt hebben, probeer deze theme eens: http://www.techdrivein.co...me-faenza-icon-theme.html Bevalt mij erg goed.

Persoonlijke mening: Ik vind Gnome veel fijner werken dan KDE, KDE is mij niet stabiel genoeg en te druk.

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 september 2010 19:05]


Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 8 september 2010 18:57

hoe je C# willen leren en overstappen naar linux weet te convergeren is mij een raadsel maar als je serieus een programmeertaal wilt leren, en ubuntu wilt gebruiken, kun je beter overstappen op python, of een andere taal, want de kans is dat je dat onder OpenOffice ook nog eens kunt gebruiken om daar de VB stuff te kunnen vervangen.
Ik zie eigenlijk niet in waarom C# een probleem zou opleveren. Als je mono aan de praat hebt op een linux box dan kan je zonder al te veel problemen code schrijven in C# en met mono develop krijg je er een IDE bij die nog redelijk veelzijdig is. Natuurlijk is het geen volwaardig alternatief voor Visual Studio, maar voor de basiswerking is het zeker voldoende.

Daarnaast leer je dankzij de linux omgeving ook direct om windows specifieke code te negeren en op zoek te gaan naar multiplatform alternatieven. Zo leer je direct software ontwikkelen die ondersteund word op verschillende platformen.

En hij doelt ook op VB.net, niet de macros in MSOffice die geschreven worden in VBA.

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 september 2010 18:58]


Door Tweakers user P-Storm, woensdag 8 september 2010 19:14

i-chat schreef op woensdag 08 september 2010 @ 18:34:
...

hoe je C# willen leren en overstappen naar linux weet te convergeren is mij een raadsel maar als je serieus een programmeertaal wilt leren, en ubuntu wilt gebruiken, kun je beter overstappen op python, of een andere taal, want de kans is dat je dat onder OpenOffice ook nog eens kunt gebruiken om daar de VB stuff te kunnen vervangen.
Zoals Blokker_1999 al zei, ik bedoel niet VBA.
mzziol schreef op woensdag 08 september 2010 @ 18:43:
Wat zijn je beweegredenen om voor KDE te kiezen in plaats van Gnome? Gnome werkt naar mijn mening er fijn en is over het algemeen sneller en overzichtelijker dan KDE.

Verder, mits je besluit Gnome te gebruiken, kan ik Rhythmbox aanraden. Standaard in Ubuntu, een erg fijne muziekspeler en vergelijkbaar met foobar2000. Banshee wordt ook veel gebruikt en veel gebruikers schijnen het erg makkelijk in gebruik te vinden. Ikzelf houd van de hele rustige indruk die Rhythmbox maakt.

Nog een tip: probeer Ubuntu (in eerste instantie) niet als vervanger voor Windows te zien. Gaat toch niet lukken. Als je later wat meer gewend bent kun je misschien de overstap helemaal maken.
Ik probeer een fatsoenlijk werkende laptop te hebben waar ik alles kan doen, wat ik met Windows ook kan. Dit houdt in het kort in dat ik een vervanging voor Office nodig heb en voor Email. Verder heb ik al een paar maanden ervaring met SSH en me fileserver, dus eigenlijk helemaal niet gefixeerd op een vervanging van Windows.

@All
Ik heb speciaal voor KDE gekozen omdat ik al op mijn fileserver Ubuntu heb staan. Door rond te kijken wat nog meer allemaal mogelijk is zorg ik ervoor dat ik alle alternatieve bekijk.

Door Tweakers user jbdeiman, woensdag 8 september 2010 19:48

P-Storm
Je kan natuurlijk ook even filmpjes van Kubuntu (KDE) bekijken, en van Gnome. Je weet dan voordat je gaan installeren al meer verschil tussen beide versies van Linux.

Ikzelf gebruik op het werk al vanaf December Ubuntu (nu 10.04) en dat gaat over het algemeen prima. Openoffice is een vrij prima vervanging voor MS Office, maar bied niet altijd geheel dezelfde stijl/ indeling van documenten. (niet alle Office documenten zien er net zo uit in Openoffice na openen, en andersom) Een oplossing hiervoor is het opslaan als PDF, de stijl is dan overal zoals je het had opgebouwd. Schooldocumenten hoef je (meestal) niet als Word document in te leveren.

Verder kan je voor je schooldocumenten (die meestal toch niet privacy gevoelig zijn, uitzonderingen daargelaten) online office, maar nog beter de variant van Google gebruiken. Werkt ook echt prima.

Zelf gebruik ik Netbeans voor ontwikkeling, op zich een grotere/ zwaardere tool denk ik dan Mono Develop, maar wel een prima tool met over het algemeen goede ondersteuning voor verschillende programmeertalen.

Ubuntu kan ik je van melden dat het prima werkt, en eigenlijk alleen omdat onze applicatie met Excel moet werken (dit is voor onze klanten gewenst) en ik als ontwikkelaar wel met Openoffice kan werken, maar dit niet (altijd) volledig overeenkomt met de reacties van Excel, zal ik toch uiteindelijk wel weer richting Windows gaan/ moeten, of Office op Ubuntu (in Wine) draaien. Dit werkt overigens (heb ik getest) prima.

Ook qua netwerk en dergelijke zijn er tools zat voor goede ondersteuning. Ook voor verschillende e-mail zaken is thunderbird prima te gebruiken, ook daarmee heb ik geen problemen en ik gebruik dat ook op andere systemen. Tevens netwerkverbindingen e.d. (allerlei VPN, maar ook CISCO netwerken e.d. functioneren gewoon op Ubuntu, na installatie van een bepaald pakketje. Dit is verder behoorlijk eenvoudig, maar dat zal het op KDE ook zijn)

Door Tweakers user Trokken, woensdag 8 september 2010 20:10

En de ander was een website waarvoor je alleen Internet Explorer kon gebruiken.
Je kan ook Wine gebruiken om windows programma's in te starten, en met playonlinux kan je internet explorer installeren.

Door Tweakers user Thomasv6, woensdag 8 september 2010 20:26

Zoals jbdeiman in zijn post al liet weten is Google documents ook een prima office oplossing, ik gebruik het nu een tijdje op mijn stage bedrijf en moet zeggen dat het goed werkt.

Door Tweakers user Lye, woensdag 8 september 2010 21:22

Blokker_1999 schreef op woensdag 08 september 2010 @ 18:57:
[...]
Ik zie eigenlijk niet in waarom C# een probleem zou opleveren. Als je mono aan de praat hebt op een linux box dan kan je zonder al te veel problemen code schrijven in C# en met mono develop krijg je er een IDE bij die nog redelijk veelzijdig is. Natuurlijk is het geen volwaardig alternatief voor Visual Studio, maar voor de basiswerking is het zeker voldoende.

Daarnaast leer je dankzij de linux omgeving ook direct om windows specifieke code te negeren en op zoek te gaan naar multiplatform alternatieven. Zo leer je direct software ontwikkelen die ondersteund word op verschillende platformen.

En hij doelt ook op VB.net, niet de macros in MSOffice die geschreven worden in VBA.
Mono support het .NET framework tot versie 2.0, verder werkt mono niet altijd vloeiend op Linux.

Door Tweakers user gerbieV, woensdag 8 september 2010 21:23

Je kan ook nog kijken naar Mint Linux. Het is gebaseerd op Ubuntu maar de interface is iets anders ingedeeld. Daarnaast wordt Mint standaard met allerlei codecs (mp3, mpeg, etc) geleverd.
Ik gebruik het nu een paar maanden op mijn netbook en het bevalt me best goed.

Door Tweakers user El Snorro, woensdag 8 september 2010 22:45

i-chat schreef op woensdag 08 september 2010 @ 18:34:

2 in plaats van mozilla thunderbird met lightning kun je ook gewoon kiezen voor gnome-evolution deze mailclient ondersteunt wat meer en voor zover ik weet ook exchange.
Inderdaad Evolution gebruiken, werkt samen met exchange wat toch wel erg fijn is.
Gebruik het hier al enkele maanden zowel op mijn laptop met ubuntu erop als de windows client op mijn windows bak.
Mochten ze op school moeilijk doen hierover kan je ook nog OWA gebruiken, sinds Exchange 2007/2010 is OWA bijna net zo compleet als Outlook.

Door Tweakers user P-Storm, woensdag 8 september 2010 23:45

El Snorro schreef op woensdag 08 september 2010 @ 22:45:
[...]


Inderdaad Evolution gebruiken, werkt samen met exchange wat toch wel erg fijn is.
Gebruik het hier al enkele maanden zowel op mijn laptop met ubuntu erop als de windows client op mijn windows bak.
Mochten ze op school moeilijk doen hierover kan je ook nog OWA gebruiken, sinds Exchange 2007/2010 is OWA bijna net zo compleet als Outlook.
Zover ik weet hebben ze bij de fontys pop en imap geblokkeerd (in een onderzoek van zoveel jaar geleden bleek volgens hun dat daar teveel spam vandaan kwam, en daarom kun je nog alleen gebruik maken van OWA als ik het goed herinner. Dit zorgt gelijk ervoor dat je een heleboel mailclients minder kan gebruiken.

Door Tweakers user Thapous, donderdag 9 september 2010 00:26

Trokken schreef op woensdag 08 september 2010 @ 20:10:
[...]


Je kan ook Wine gebruiken om windows programma's in te starten, en met playonlinux kan je internet explorer installeren.
Klopt inderdaad. Maar ik gebruik Wine verder niet, en heb toch mn XP VM... Heb er ook nooit serieus naar gekeken aangezien ik het verder niet nodig had.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 9 september 2010 09:38

lol ik wil niet veel zeggen maar, als ze werkelijk menen dat het enabled van pop en imap voor spam zorgt kun je mischien beter naar een capabeler onderwijsinstelling zoeken wat een non argument,

bovendien wordt spam doorgaans via een directe link naar een smtp server gestuurt, pop en imap zijn immers enkel manieren om email binnen te halen, versturen gaat nog altijd via een smtp.


verder gebruikt evolution gewoon het ms protocol om met exchange te praten dus als outlook werkt dan zal evolution dat ook wel doen.

Door Tweakers user El Snorro, donderdag 9 september 2010 10:08

djohn_croot schreef op woensdag 08 september 2010 @ 18:35:
Ik zou voor de mail overwegen mijn schoolmail door te laten sturen naar Gmail. Dat werkt bij mij al tijden heel soepel. Je kunt door labels zien of je mail van school is of prive. Verder zijn je eisen niet erg groot en zul je volgens mij goed uit de voeten kunnen met (K)Ubuntu. Ik gebruik zelf Kubuntu en Freebsd voor de desktop en dat gaat allebei goed voor de dingen die jij wilt. Voor muziek kun je Amarok proberen, hoewel dat soms wat onvoorspelbaar werkt. VLC doet het goed op Ubuntu. Leuk project!
Het enige probleem met schoolmail (of zakelijke mail) door laten sturen naar Gmail is het replyen van berichten.
Ze komen niet in je 'sent items' op school te staan, ťn mensen zien dat je van een gmail adres replyed ipv een @schooldomein.nl adres.

Door Tweakers user P-Storm, vrijdag 10 september 2010 00:43

El Snorro schreef op donderdag 09 september 2010 @ 10:08:
[...]


Het enige probleem met schoolmail (of zakelijke mail) door laten sturen naar Gmail is het replyen van berichten.
Ze komen niet in je 'sent items' op school te staan, ťn mensen zien dat je van een gmail adres replyed ipv een @schooldomein.nl adres.
Dat zal ook het grootste probleem zijn, alles van school gaat via schoolmail, dus als ik iets wil sturen dan zal het met exchange moeten. Maar daar ben ik momenteel nog niet mee bezig dus dat komt wel goed :P

Door Tweakers user Hero of Time, vrijdag 10 september 2010 15:44

P-Storm schreef op woensdag 08 september 2010 @ 23:45:
[...]


Zover ik weet hebben ze bij de fontys pop en imap geblokkeerd (in een onderzoek van zoveel jaar geleden bleek volgens hun dat daar teveel spam vandaan kwam, en daarom kun je nog alleen gebruik maken van OWA als ik het goed herinner. Dit zorgt gelijk ervoor dat je een heleboel mailclients minder kan gebruiken.
En dat is met Evolution juist geen probleem. Die maakt met de evolution-exchange plugin gebruik van OWA. Wil je via MAPI werken (wat Outlook gebruikt), dan kan je de aparte evolution-mapi plugin installeren. Er zit wel wat verschil tussen de werking van beide plugins en de mogelijkheden. Ik heb nu zelf Xubuntu op m'n werk laptop en dat gaat prima. Ik heb alleen een W7 VM omdat er IE nodig is om m'n uren te kunnen schrijven.

Door Tweakers user Rudy, woensdag 15 september 2010 16:43

Goed zo dat je dit een keer uitprobeert!

Ik heb 2 jaar geleden mijzelf verplicht om de rest van dat schooljaar af te maken in Linux (dit ivm een onenigheid met een leraar. Ontzettend lang verhaal, eigenlijk sloeg het ook nergens op :') ). Ik ben toen voor Ubuntu gegaan vanwege de makkelijke instap. Maar kwam er later toch achter dat het ineens een stuk pittiger werd naar mate je hogere eisen stelt. Heb er toen ook aardig wat tijd in moeten steken.

En tot op heden gebruik ik het nog steeds, Op dit moment staat er Debian op mijn Desktop, en heb ik een macbook (pro) :). Iedere seconde aan tijd die ik erin heb moeten steken was geen seconde te veel. En dagelijks leer ik er nieuwe dingen bij.

het begint de afgelopen maanden wel te jeuken om over te stappen naar een nieuwe uitdaging (gentoo, arch oid).

Qua GUI raad ik zelf xfce aan (xUbuntu) wegens de simpelheid en lage resource verbruik, als die niet in je lijstje staat zal ik zelf eerder voor Gnome kiezen. Waarom kan ik niet onderbouwen, het is gewoon zo :>

Heb ondertussen ervaring met Ubuntu/Debian, Fedora, Slackware en een beetje met Arch.

Reageren is niet meer mogelijk