Linux, een gratis alternatief? (2)

Door P-Storm op vrijdag 10 september 2010 09:39 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 5.715

Eerste dag Kubuntu
Daar ben ik weer, momenteel aan het typen van mijn game pc. Zoals ik al dacht ben ik tegen een paar dingen aangelopen, en misschien ook omdat ik ze wil dat ze kunnen. Nu vraag je je af, hoe is de eerste dag op linux?

Voordat ik daarop antwoord geef wil ik als eerste mijn motivatie geven waarom ik voor Kubuntu heb gekozen en niet Ubuntu. Ik heb het idee dat je pas snapt hoe Kubuntu in elkaar zit als je er een tijdje mee hebt gewerkt. Op mijn fileserver staat Ubuntu, met de grafische schil erbij, en ik wou kijken hoe anders KDE was. En tot nu toe merk ik niet echt de verschillen, maar het scheelt ook dat ik niet precies weet waar ik naar moet kijken.

Als eerste antwoord op de vraag, hoe bevalt de eerste dag, zou ik antwoorden dat het heel erg wennen is, vooral de eerste paar minuten met "plasma workspace". Een van mijn eerste acties was namelijk de menubar verwijderen, en zo gingen al mijn panels eraan. Langzaam maar zeker kwam ik erachter hoe het wel in elkaar zat, en ben ik me eigen menu aan het aanpassen. Ik ben er nog niet helemaal tevreden mee, maar zoek er momenteel niet meer tijd in te steken.

Zoals jullie kunnen zien heb ik een soort dock gemaakt van programma's die ik het meeste ga gebruiken. Daar kwam al gelijk het eerste idee, hoe kan ik zorgen dat die dock automatisch groter wordt en kleiner wordt wanneer het aantal veranderd? Ook kwam het punt naar boven dat toon show desktop widget niet automatisch mee schaalt met de grote van de bar. Hiervoor heb ik momenteel nog geen oplossing gevonden, en waarschijnlijk haal ik die ook weg als ik eenmaal de hotkey onthoudt die mijn bureaublad laat zien.

Dan komen we gelijk naar het 2de punt, mijn bureaublad. Ik weet dat het momenteel nog de standaard is, maar heb ik ook nog niet aangepast. Dit komt omdat ik de vertrouwde iconen mis. Er is hiervoor ook weer een widget voor, maar moet ik het zien dat de onderste scherm alleen uit widgets kan bestaan? Ook heb ik de iconen niet echt nodig gehad, alleen is het wennen. Het volgende waar ik het over wil hebben is het automatisch onder elkaar zetten. Mijn idee wat ik wil bereiken stamt nog af van Windows XP (misschien ook Vista, nooit uitgeprobeerd :P). Daarin kon je de taakbalk aantal malen groter maken, maar de programma's die open stonden namen nog steeds maar 1 grootte in. Momenteel wordt de balk over de hele breedte van de widget verdeeld, wat ik dus niet wil. Ik wil dus dat ze een vaste hoogte hebben.

Op naar het volgende punt, wat te doen als blijkt dat plasma workspace vastloopt. Ik heb op internet gevonden (toevallig stond firefox open toen het gebeurde) dat je met de volgende code je menu weer terug krijgt, maar Ik heb zo'n idee dat ik dan ook iets fout doe, want als ik de panels zie lijken de kleuren helemaal verkeerd.

Bash:
1
2
pkill plasma-desktop
plasma-desktopOp naar het volgende punt, een snelle manier op Bash (Konsole/Terminal?) op te starten. Momenteel moet ik de toetsencombinatie alt-f2 en dan Konsole intikken. Of ik moet naar me dock toe gaan en daar bash aanklikken. Met Bash leer ik steeds beter werken, en moet zeggen dat het me ook bevalt. Alleen loop ik telkens tegen problemen aan, waar ik vandaag de eerste beperking tegenkwam.

En het begint al gelijk met Fontys, namelijk hun draadloos internet. Iemand was gelukkig al voor mij met het uitproberen van het draadloos internet op Ubuntu, maar ik krijg het momenteel niet werkend. Zijn uitleg bestond uit hetvolgende:

Maak een config bestand aan van wpa_supplicant met het volgende erin:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ap_scan=1
update_config=1

network={
  scan_ssid=1
  ssid="fontysWPA"
  key_mgmt=WPA-EAP
  eap=PEAP
  identity="Vul hier je inlognaam in (PCN@student.fontys.nl)"
  password="Vul hier je wachtwoord in"
  phase1="peaplabel=0"
  phase2="auth=MSCHAPV2"
}en je start hem door het command:

code:
1
wpa_supplicant -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant.conf -B


Ik weet dat hier mijn wachtwoord als plaintext instaat, maar op de zelfde plaats staat hoe je het in een bestand kan stoppen die alleen door root in te lezen valt dus iets veiliger is. Het punt is dat dit al niet werkt. Ik vermoed dat er het verschil tussen Kubuntu en Ubuntu ervoor zorgt dat het niet lukt. Wanneer ik weer op school ben, laat ik weten wat precieze output is, en misschien dat ik wel een topic in NOS ervoor aanmaak.

Als laatste punt is Ati drivers installeren. Ik heb ze op een gegeven moment geinstalleerd en na een reboot leek heel de grafische beeld te stotteren, net alsof je een backbuffer ook zag of iets. Na de drivers weg te halen had ik dit probleem niet meer. Ik heb wel een paar keer opgevangen dat de Ati Linux drivers slecht zijn, maar zo slecht?

Na al deze negatieve punten zul je denken dat ik het op heb gegeven en terug ben gegaan naar Windows. Maar het tegenovergestelde is waar, dit zijn maar kleine problemen waar ik tegenaan ben gelopen, en die door mijn onkunde niet echt op te lossen zijn. Maar de goede punten zoals OpenOffice. Ook het punt dat je via ssh makkelijk een filesystem kan mounten is ook heel erg fijn.* Verder heb ik ook nog met Amorok gespeelt, en het lyrcs gedeelte die automatisch van internet afgehaald werd, vond ik wel opmerkelijk. Zo zijn er nog wel meer punten die ik momenteel hier niet noem, maar er wel zijn. Dus op naar een week met Kubuntu!

*= Ben momenteel aan het prutsen met sshfs en automatisch mounten, alleen werkt het automatisch mounten niet. Hier ben ik nog op zoek voor

Volgende: Linux, een gratis alternatief? (3) 09-'10 Linux, een gratis alternatief? (3)
Volgende: Linux, een gratis alternatief? (1) 09-'10 Linux, een gratis alternatief? (1)

Reacties


Door Tweakers user TheMazzter, vrijdag 10 september 2010 09:46

Terminal: [Ctrl]-[Alt]-T

Ati-drivers zijn inderdaad slecht, ik krijg bijvoorbeeld wel gewoon beeld op mijn twee monitors, maar ik mis de hardware-versnelling. Sommige HD-films zijn gewoon niet zonder stotteren af te spelen, terwijl mijn HD5670 dat zeer gemakkelijk moet kunnen.

Door Tweakers user DarkKnight, vrijdag 10 september 2010 09:49

Maar de goede punten zoals OpenOffice.
Hmm. OpenOffice is voor mij juist een gigantisch minpunt en ook voor veel mensen rondom mij (die allemaal dagelijks met een Linux variant werken, zoals Suse, Ubuntu etc).
Zeer persoonlijk natuurlijk, maar vooral de spreadsheet variant van OpenOffice is gewoon... bagger vergeleken met Excel en ook de PowerPoint vervanger ben ik niet echt blij mee.

Voor de rest: Succes met Kubuntu. Zo te zien vermaak je je er wel mee :).

Door Tweakers user RSpliet, vrijdag 10 september 2010 12:16

Heey, wat gek dat je wordt aangeraden om met wpa_supplicant te werken. NetworkManager is namelijk in staat om te verbinden met een WPA-EAP netwerk. NetworkManager ken ik zelf alleen als Gnome tool, maar deze zit dacht ik ook in KDE om het netwerk af te handelen genaamd KNetworkManager. Vanaf daar is alles point-and-click. Enige nadeel is dat het verbinden pas gebeurt na inloggen in KDE, dus nog niet geschikt voor servers (of loop ik nog ietsjes achter?) :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 10 september 2010 12:16]


Door Tweakers user Punkie, vrijdag 10 september 2010 12:18

DarkKnight schreef op vrijdag 10 september 2010 @ 09:49:
...
Zeer persoonlijk natuurlijk, maar vooral de spreadsheet variant van OpenOffice is gewoon... bagger vergeleken met Excel en ook de PowerPoint vervanger ben ik niet echt blij mee.
Niet echt persoonlijk. Excel is het paradepaardje en neemt de helft van het ontwikkelingsbudget van office in. Ik denk niet dat een open source project op zoveel budget (vooral arbeidsuren) kan rekenen.

Door Tweakers user Goderic, vrijdag 10 september 2010 12:42

Op naar het volgende punt, een snelle manier op Bash (Konsole/Terminal?) op te starten. Momenteel moet ik de toetsencombinatie alt-f2 en dan Konsole intikken. Of ik moet naar me dock toe gaan en daar bash aanklikken. Met Bash leer ik steeds beter werken, en moet zeggen dat het me ook bevalt. Alleen loop ik telkens tegen problemen aan, waar ik vandaag de eerste beperking tegenkwam.
Yakuake vind ik persoonlijk de oplossing voor dit probleem.
Altijd een terminal bij de hand (gewoon op f12 drukken om hem tevoorschijn te toveren/te verbergen) en gewoon in de repo's te vinden.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 10 september 2010 12:42]


Door Tweakers user dragunova, vrijdag 10 september 2010 13:15

Vwb je fglrx: Heb je aticonfig --initial geprobeerd? In SuSE werkt dat gewoon.
Ik denk wel dat je dan eerst even terug moet naar runlevel 3

Ik ga er van uit dat je op het (k)ubuntuforum hebt gekeken.

Door Tweakers user X-DraGoN, vrijdag 10 september 2010 15:18

Ik werk nu al een aantal jaren met eerst Debian, en daarna Ubuntu. Altijd ben ik wel ergens tegenaan gelopen waarvan ik dacht, kan dat nu echt niet fatsoenlijk opgelost worden. Maar zoals elke versie van van Windows normaal gezien iets beter word heb ik dit ook ondervonden met de versies van Ubuntu en afgeleiden. Ik ben bv. begonnen met een server te installeren als MythTV backend, nu heeft die een heel andere functie gekregen en ik heb niets moeten herinstalleren, gewoon een deel purgen en een andere deel toevoegen en hop... Zo ook mijn eigen machine, ik heb lange tijd 2 audio kaarten gehad en tot versie 8.10 gaf dat problemen, vanaf versie 9.04 was dat ineens allemaal opgelost. Ik denk dat je moet accepteren dat het product in ontwikkeling is en dat er hier en daar nog scherpe kantjes aan zitten. Maar dit alles weegt voor mij niet op tegen het illegaal draaien van Windows en Office en daar de ongemakken van.
Een tevreden Linuxer!

Door Tweakers user pkwarts, vrijdag 10 september 2010 17:29

Kan je Konsole niet gewoon achter een F toets hangen? Ikzelf heb hem onder F1 gemapped, omdat ik de help functie toch niet gebruik. Alt+F2 is ook F2 geworden en de filemanager F3. Ik weet niet of dit onder KDE ook makkelijk gaat, veel te weinig mee gespeeld :)

Door Tweakers user daft_dutch, zondag 12 september 2010 01:51

Je kan je wifi netwerk ook automatisch detecteren en configureren. Door /etc/network/interfaces te gebruiken. Hier mee zet je wlan0 in roaming mode en kan je bepaalde wireless netwerken beschreven in wpa_supplicant.conf met 'id_str' binden aan een interface mapping in interfaces. Default mapping is "default"

code:
1
2
3
4
5
6
7
auto wlan0
iface wlan0 inet manual
#  wpa-driver niet_gezet in jou wpa_supplicant -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant.conf -B command 
  wpa-roam /etc/wpa_supplicant.conf

#en de default mapping 
iface default inet dhcp


als je id_str="fontys" in je wpa_supplicant.conf zet kan je dus: "iface fontys inet dhcp". gebruiken, lekker makkelijk voor post-up/pre-down events. zoals het (un)mounten van shares op dat netwerk.

[Reactie gewijzigd op zondag 12 september 2010 01:53]


Door Tweakers user FRidh, zondag 12 september 2010 11:34

SSHFS
het is lang geleden dat ik aan de slag ben gegaan met het automatisch via FUSE en SSH mounten, maar volgens was het zo dat je moet zorgen dat je authorisatie dan met sleutels gaat ipv met een wachtwoord - het is in ieder geval een stuk gemakkelijker dan.

WLAN
NetworkManager zou de zogeheten EDUROAM netwerken (draadloze netwerken van universiteiten en hogescholen) tegenwoordig probleemloos mee moeten kunnen verbinden. Mij lukt het in ieder geval.

Hierbij moet ik opmerken, ik gebruik KDE, maar de Gnome versie van NetworkManager aangezien de KDE versie wel problemen gaf.

Door Tweakers user mbb, woensdag 15 september 2010 16:06

Punkie schreef op vrijdag 10 september 2010 @ 12:18:
[...]


Niet echt persoonlijk. Excel is het paradepaardje en neemt de helft van het ontwikkelingsbudget van office in. Ik denk niet dat een open source project op zoveel budget (vooral arbeidsuren) kan rekenen.
Ik vond zelf de spreadsheet van Openffice(Windows) juist een verbetering tov Office (t/m 2003), omdat je veel makkelijker rijen en colommen kon toevoegen, externe colommen kan copypasten, en plugins met opties. Maar goed, ik gebruik het dan ook voornamelijk als database...

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 september 2010 16:21]


Door Tweakers user HMS, donderdag 16 september 2010 00:38

Voor een snelle terminal, probeer 'yakuake' eens, krijg je soort drop down terminal met F12. Staat vast wel in de ubuntu archives.

Reageren is niet meer mogelijk